Med zlatimi nogometaši na specialni olimpijadi tudi uporabniki VDC-ja Tončke Hočevar

Ljubljana, 27. junij 2023 – Slovenska nogometna ekipa, katere člani so tudi štirje uporabniki Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar, je na 16. poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade osvojila zlato medaljo. Specialne olimpijade, ki je pod sloganom Nepremagljivi skupaj potekala med 17. in 25. junijem 2023 v Berlinu, se je skupno udeležilo sedem tisoč udeležencev, športnikov z motnjami v duševnem razvoju in t. i. partnerjev (športniki brez intelektualne oviranosti), med njimi je bilo 26 slovenskih predstavnikov.

Udeleženci poletnih svetovnih iger specialne olimpijade so tekmovali v 25 športnih disciplinah. Uporabniki VDC-ja Tončke Hočevar Goran Pajović, Robert Vlah, Gašper Zaviršek in Janez Černe so bili člani nogometne ekipe, ki je zastopala slovenske barve in osvojila zlato medaljo. V predtekmovalnih bojih so najprej premagali ekipo Nemčije, nato morali priznati premoč Portugalcem in ekipi s Kostarike, v zadnjem delu predtekmovanja pa so bili boljši še od Indije. S tem so se uvrstili v polfinale, v katerem so se ponovno pomerili z Indijo in jo ponovno premagali. V finalu jih je čakala ekipa Nemčije, ki je prav tako morala priznati premoč slovenskim nogometašem, ki so na specialni olimpijadi z borbeno in srčno igro upravičeno postali svetovni nogometni prvaki.

Del slovenske tričlanske ekipe nogometnih trenerjev v Berlinu je bil tudi Gregor Rozman, v VDC-ju Tončke Hočevar zaposlen kot skupinski habilitator. »Svoje uporabnike spodbujamo k čim bolj aktivnemu in normalnemu življenju in ukvarjanje s športom je ena izmed dejavnosti, s katero jim omogočamo bolj kakovostno življenje. S sodelovanjem in udeležbo na dogodkih, kot so svetovne igre specialne olimpijade, osebe z motnjami v duševnem razvoju krepijo oziroma ohranjajo svoje psihofizične sposobnosti,« je povedal Gregor Rozman. VDC Tončke Hočevar na svetovnih igrah specialne olimpijade sodeluje od leta 2010.

 

Specialna-olimpijada-VDC-1     Specialna-olimpijada-VDC-2

 

SPLETNE STRANI Multimedija.net