Prostovoljci pomemben del delovanja VDC-ja Tončke Hočevar

5. decembra obeležujemo svetovni dan prostovoljcev

 

Ljubljana, 1. december 2023 – Tradicija sodelovanja s prostovoljci v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar sega v čas ustanovitve zavoda, tj. v leto 1968. Prvi prostovoljci so bili starši vključenih uporabnikov, ki so izvajali različne dejavnosti, kot so bralne urice, balinanje in sprehodništvo, s katerimi so popestrili prosti čas vključenih uporabnikov. Z leti se je sodelovanje s prostovoljci širilo in ti so postali pomemben del delovanja zavoda, v katerega je danes vključenih več kot 250 uporabnikov, ob svetovnem dnevu prostovoljcev, ki ga obeležujemo 5. decembra, sporoča VDC Tončke Hočevar. 

 

V zadnjem času se v socialnovarstvenem zavodu, ki odraslim osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju prek različnih programov vodenja, varstva, dela in bivanja omogočajo izboljšanje kakovosti njihovega življenja, osredotočajo predvsem na pridobivanje prostovoljcev za individualno druženje, saj uporabniki največkrat izrazijo željo po lastnem prostovoljcu. Ta uporabniku nudi družabništvo, skupaj se odpravita na sprehod, kavo, se udeležita koncerta ali obiščeta kakšno drugo prireditev, skladno z željami uporabnika.  

 

»Prostovoljec je za uporabnika pomembna oseba, saj obišče njega osebno, mu uresniči želje in je njegov zaupnik. Med prostovoljcem in uporabnikom se ustvari poseben odnos, ki ga med druženjem razvijata in gradita,« ob tem pove Slavko Bolčević, direktor VDC-ja Tončke Hočevar. »To sodelovanje je pomembno tako za naše uporabnike kot za prostovoljce, ki skozi prostovoljsko delo pridobivajo nova znanja, izkušnje in kompetence.« 

 

Prostovoljci v VDC-ju Tončke Hočevar izvajajo tudi različne dejavnosti, pri katerih sodeluje več uporabnikov, denimo bralne urice, balinanje ter ustvarjalne in plesne delavnice. Te dejavnosti so namenjene ohranjanju spretnosti in sposobnosti uporabnikov, pridobivanju novih znanj, razvijanju ustvarjalnosti in kakovostnejšemu preživljanju prostega časa. Zavod pa ne sodeluje samo s posamezniki, temveč tudi z društvi, kot sta Tačke Pomagačke ter Vera in luč, ter organizacijami in podjetji, ki v okviru svojih dejavnosti družbene odgovornosti pri njih izvajajo prostovoljske akcije. 

Kot prostovoljci pa se v skupnost vključujejo tudi uporabniki VDC-ja Tončke Hočevar. Trenutno v zavodu izvajajo skupen projekt z Domom starejših občanov Šiška, v okviru katerega njegovi uporabniki enkrat mesečno obiščejo dnevni center DSO-ja in se družijo s starostniki. 

VDC Tončke Hočevar_svetovni dan prostovoljcev_1

Vključenost v mednarodne projekte prostovoljstva  

Leta 2016 se je VDC Tončke Hočevar s pridobitvijo akreditacije za izvajanje Evropske prostovoljne službe, ki se danes imenuje Evropska solidarnostna enota in za katere izvajanje je zavod pridobil znak kakovosti, vključil tudi v mednarodne projekte prostovoljstva. V okviru tega projekta je že gostil nekaj prostovoljcev iz tujine, ki so se vključevali v vsakodnevno delo z uporabniki. Prispevek prostovoljcev iz tujine je še posebej pomemben, saj ima mednarodno dimenzijo in na ta način omogoča uporabnikom priložnost za učenje tujega jezika in spoznavanje z različnimi državami in kulturami. Tako prostovoljec kot uporabnik morata premagati jezikovno oviro in poiskati način za soustvarjanje.  

Kaj druženje s prostovoljci pomeni uporabnikom VDC-ja Tončke Hočevar? Tu je nekaj njihovih odgovorov: 

– »Včasih sem vesela še dolgo po obisku.« 

– »Pomaga mi, ko sem v stiski.« 

– »Zanimivo mi zapolni čas, je prijetna aktivnost.« 

– »Bolje se počutim, ker, kadar igram šah, več razmišljam, zato se potem bolje počutim.« 

SPLETNE STRANI Multimedija.net