Do družbe enakih možnosti nam manjka še veliko

Sporočilo za javnost

Do družbe enakih možnosti nam manjka še veliko

21. marca obeležujemo svetovni dan Downovega sindroma

Ljubljana, 16. marec 2023 – Kljub temu da se osebe z Downovim sindromom vedno bolj vključujejo v družbo, nam do družbe enakih možnosti in priložnosti manjka še veliko, ob svetovnem dnevu Downovega sindroma, ki ga vsako leto obeležujemo 21. marca, opozarja Varstveno delovni center Tončke Hočevar, ki si prizadeva za večjo vključenost oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju v socialno okolje.

Osebe z motnjami v razvoju imajo pravico do pravične obravnave in do enakih možnosti kot vsi drugi, da skupaj z drugimi sodelujejo pri izboljšanju svojega življenja, je glavni poudarek letošnjega svetovnega dneva, ki poteka pod geslom Z nami, ne za nas. Osebe z Downovim sindromom predstavljajo približno 10 odstotkov vseh uporabnikov, vključenih v VDC Tončke Hočevar. Ob tem direktor Slavko Bolčevič poudarja: »V VDC-ju Tončke Hočevar s svojim delovanjem prispevamo k bolj kakovostnemu, bolj polnemu življenju uporabnikov z Downovim sindromom. Spodbujamo jih k čim bolj aktivnemu in normalnemu življenju in jim pri tem nudimo strokovno podporo.«

Downov sindrom ali trisomija 21 je kromosomska motnja, ki jo povzroči dodaten, 21. kromosom. Osebe z Downovim sindromom imajo običajno motnje v duševnem razvoju, ni pa nujno. Upočasnjeni razvoj je posledica kromosomske nepravilnosti; 21. kromosomu je namreč dodan še en kromosom (gre za trisomijo 21. kromosoma). Bolezen, ki jo pogosto spremljajo srčna obolenja, dihalne motnje, imunske, hormonske in encimske motnje, je poimenovana po britanskem zdravniku Johnu Langdonu Downu, ki je leta 1866 ta sindrom prvi opisal.

Svetovni dan Downovega sindroma na pobudo Združenih narodov obeležujemo od leta 2012. Razpoznavni znak tega dneva je pisan, neujemajoč par nogavic, ki poudarja raznolikost ljudi in s katerim simbolno izražamo podporo društvom in organizacijam, ki si prizadevajo za enakopravnejšo vlogo oseb z Downovim sindromom v družbi.

SPLETNE STRANI Multimedija.net