Prijava na e-novice

V domu v Šiški, na Vodnikovi 56 v Ljubljani lahko biva do 60 stanovalcev. Stavba doma obsega štiri nadstropja, ki so medsebojno povezana z dvigalom. V vsakem nadstropju so enoposteljne, dvoposteljne in triposteljne sobe, v katere lahko uporabniki naših storitev namestijo lastne kose pohištva in drobne predmete ter si tako bivalno okolje uredijo čim bolj domače.

 

Vsako nadstropje doma je samostojna gospodinjska enota in v prijetno urejenem osrednjem prostoru nadstropja ob popoldnevih iz male čajne kuhinje zadiši po kavi, čaju, včasih pa tudi po pravih kulinaričnih dobrotah, ki nastajajo pod spretnimi rokami gospodinj ob pomoči uporabnikov.  

Vsak dnevni prostor je urejen tako, da uporabnikom omogoča skupno preživljanje prostega časa ob pogovorih, družabnih igrah, gledanju televizije in različnih domačih opravilih, kot so skrb za perilo, skrb za urejene sobe, dnevni prostor... Iz dnevnega prostora vodijo široki hodniki do sob posameznih uporabnikov ter do sanitarnih prostorov. Tako imajo uporabniki možnost, da se na svojo željo umaknejo v svoje sobe, pa vendar imajo osebje v neposredni bližini. V popoldanskem času so v Domu v Šiški organizirane aktivnosti, ki se odvijajo pod vodstvom delavcev in prostovoljcev.

Popoldanski čas  je namenjen tudi obiskom, ki so jih uporabniki vedno veseli.
Med stanovalci se sklepajo prijateljstva, ki lahko prerastejo v željo po skupnem bivanju. Takrat, če je le možno omogočimo paru, da zaživita skupaj v dvoposteljni sobi in se jima tako približa življenje v smislu partnerstva.

Prvo nadstropje doma se je zaradi potreb uporabnikov preoblikovalo v oddelek, kjer se nahajajo uporabniki, ki potrebujejo največ pomoči in nege pri vsakodnevnih opravilih in se aktivnosti vsakodnevnega življenja še bolj prilagajajo posameznikovim potrebam.

Dom v Šiški zaživi vsako jutro že pred 6.00 uro zjutraj, ko se uporabniki pripravijo za odhod na delo. Nekateri le na drugo stran hiše, nekateri pa v ostale dislocirane enote. Zajtrk poteka v skupni jedilnici med 7.00 in 8.00 uro zjutraj z obvezno jutranjo kavico. V dopoldanskem času v domu ostajajo uporabniki, ki imajo zdravstvene težave in potrebujejo specifične obravnave zaradi katerih se ne zmorejo vključiti v dopoldanske delovne aktivnosti. Med 9.30 in 11.30 poteka dopoldanska malica, med 14.00 in 15.00 uro kosilo za  uporabnike vključene v  institucionalno varstvo. Ob 16.00 uri je na voljo lahka popoldanska malica ter med 18.30 do 19.00 večerja. Po večerji  potekajo priprave na nočni počitek in ob 22.00 uri se dom umiri in pripravi na nov delovni dan.

Med vikendi in prazniki, se dnevni ritem spremeni, prilagodi počitkom in nabiranju moči za nov delovni teden. Nekateri uporabniki med vikendi odhajajo k svojcem in skrbnikom, za vse tiste, ki ostanejo v Zavodu pa poskrbi dežurna ekipa.

 

 

 VDC Tončke Hočevar

 Dom Šiška, Vodnikova 56, 1000 Ljubljana

 

 Kako do nas? ZEMLJEVID

 

 Kontakt popoldan /dežurni strokovni delavec:

  031 799 515